Bart neemt in Winssen de taptoe over van opa Leo!

WINSSEN – Leo van Beuningen (69) speelt al jaren de taptoe bij de dodenherdenking in Winssen. Ook in Ewijk doet hij dat al een tijd. Altijd dezelfde tonen. Gevolgd door stilte voor de gevallenen en het Wilhelmus. Maar dit jaar was er een primeur. Kleinzoon Bart (11) blies voor het eerst mee.
,,Een paar jaar terug droeg hij als scout de vlag bij de herdenking. Toen zei hij tegen mijn vrouw: ‘oma, ik wil de taptoe blazen als opa dat niet meer kan.’ Dat is toch fantastisch?! Hij is muziekles gaan nemen en we hebben flink geoefend. En nu is het zover.”

Zenuwen in bedwang houden!
Moeilijk is het niet, die taptoe. ,,Het is wel vrij hoog. Maar het zit hem vooral in de zenuwen. Die moet je als je solo blaast in bedwang kunnen houden”, zegt de oude rot in het vak. Dat lukte Bart prima.
Veel eerder had Bart het niet gekund. Want volgens opa kun je tot je 10-de jaar nog niet veel uitrichten op een trompet. Dan heb je nog niet genoeg lucht in de longen en is het moeilijk om voldoende lipspanning op te bouwen.

Koninklijke Fanfare U.L.T.O. blies thuis..
Waar Leo en Bart gisteravond in de openlucht bliezen, deden veel leden van muziekvereniging de Koninklijke Fanfare U.L.T.O. uit Winssen – Ewijk, dat thuis. Daarmee gaven ze gehoor aan een oproep van het landelijke 4-meicomité en hun eigen muziekclub om een alternatieve hulde te brengen nu alle dodenherdenkingen zonder publiek werden afgewerkt.